Det är sent för att vara maj.

Några varma dagar har det varit i maj. Så tursamt precis när alla barn och barnbarn var hemma. Helena åkte ut till Torp och presentade stora och små med såpbubblor. Äldsta lilla kusinen Britta blåser fina bubblor som seglade ner mot enebuskar och granbarr.
 
Jag blev presentad. Kajsa och Wilmer hade valt dessa små sötingarna.
 
Vad är nu det här för en stackare? Han satt i en påskgrupp och när blommorna tog slut fick han flytta ut i stengärdesgården och sedan dess har det både regnat och blåst.
 
 
Snart blommar svarta vinbärsbusken.
 
...och klätterhortensian.
 
En favorit är daggkåpebladet. Den vill gärna fröså sig och jag tycker om när den dyker upp lite här och där.
 
I helgen köpte jag en gulltörel. Det har jag inte haft på många år. Här står den tillsammans med alunrot och akelejan i krukan.
 
Granen tycker ochså att det är våren nu.
 
En humla gör nytta i det lilla blåbärsris som finns kvar efter en tuff vår med isande kyla och dåligt med skyddande snö.
 
 

Tomaterna har kommit.

Det finns rätt mycket jord kvar i en stor hög efter grävningen för växthuset. Alltså känns det onödigt att köpa jordpåsar för tomater och gurka. Men den befintliga jorden måste piggas upp och var bor närmaste häst? Jo hos Bengt på andra sidan landsvägen. Jag ringde Bengt och det gick bra att få komma och hämta hästskit. Mmmm vad fint det var hos Bengt. Baksidan av stallet där gödsel körs ut var rent och snyggt. Man väntar sig mer ett ställe där sörja och elände hopar sig. Men inte här. Inte ett höstrå låg och skräpade på cementen.
 
Innan jag åkte så sa han: "Du får hämta så mycket du vill, du ser ju att det finns gott om det." Tack Bengt, jag kommer gärna tillbaka.
 
 
Den här rekommenderade Ulrika.
 
Tommaso och Maria presentade mig med två plantor. Tomatplantorna ville gärna fortsätta att vara tillsammans. Så dom har fått en extra stor kruka.
 
Här står dom nu och väntar på värmen i skogsjord blandad med hästskit från Bengt (hästarna alltså) på andra sidan landsvägen.
 
En gurkplanta från Orust och bakom den Afrikas blå lilja. En dröm jag haft länge att kunna ha en sådan. Det ska bli spännande att se om detta Afrikanska underverk kan trivas i skogen på Berg.

Vi byggde ett växthus.

 
Det började sommaren 2012.
Lasse och jag åkte till Villab utanför Båstad och tittade på växthusutställningen. Fina växthus och uterum i olika storlekar och utföranden. Hemma igen med katalog och funderingar så mätte jag var det kunde stå. Några stora tallar fick vi hjälp med att fälla.
Som av en tillfällighet var en kille hos grannarna och grävde för dränering och han kom till oss ochså och grävde ett lagom djupt och lagom stort hål. Lagom för grunden till ett växthus.
Sedan startade ett riktigt grävjobb för oss. Hela jordhögen måste flyttas. Det gick men det var tungt.
 
Värsta stora MacAdamhög körde vi ut över markduken. Lagom vardagsmotion.
 
Nu blev växthuset försenat rejält av olika anledningar. När det väl kom i byggsats så bars allt ner i källaren och vi nöjde oss med att gjuta plintar och sätta ramen på plats. Här har vinter och snö kommit. Glas profiler och annat står i källaren och väntar på våren.
 
Innan vintern kom så var dom gamla utemöblerna i Ucklum på renovering. Nya ben och nya armstöd (på vissa) hjälpte Volmar oss med. Det blev så himla bra.
 
Det blev en rackans lång vinter och en iskall vår. Men till sist så...
Magnus hjälpte oss att sätta stenen på det som blir golvet. Inga land att gräva i i växthuset. Stensatt hela golvet.
 
Sedan startade själva bygget. Morgan och Britt-Marie kom med glada tillrop och skruvdragare och vi la pannan i djupa veck hela helgen.
 
Helgen därpå kämpade vi med glas och takluckor.
 
Vår första fika i växthuset.
 
Det sista som kom upp var dörrarna och Staffan och Alice var ute och hjälpte till med lite lyft och problemlösning.
 
Alice premiärsitter i ett ännu något kylslaget växthus
 
Nu vill jag ha lite varmare sol och varmare vindar, tack.
 
 

RSS 2.0